Feszítőkeret (vakráma) összeszerelése

Illesszd össze a keret részeit a képen látható módon. Vigyázz, a léceknek van egy hátsó és egy elülső oldaluk. Az elülső oldalon van egy kis perem, (ezt mutatjuk a képen az ujjunkkal) mindig ez legyen felül. Ha kézzel nem megy, használj kalapácsot.
Innentől kezdve fejjel lefelé dolgozunk. Fordítsd a vásznat úgy, hogy a hátoldala legyen feléd. A vászon hátoldalán, minden oldalról mérj le 4-4 centimétert, a képen látható módon. Erre azért van szükség, hogy az elülső oldalon pontosan középen legyen a festményed.
Helyezd az összerakott kereted pontosan a metszéspontokra. A keretnek mindenhol pontosan 4 cm-re kell lennie a vászon széleitől.
Hajtsd rá a vásznat a keretre az oldal közepénél. Nyomd a keretet lefelé, jól húzd meg a vásznat úgy, ahogy a képen látod, majd rögzítsd egy rajzszöggel. Ismételd ezt mind a 4 oldalon.
Csípd össze a vászon sarkát pontosan, ahogy a képen látod. Hajtsd az így kialakult háromszöget jobbra vag balra, attól függően, hogy melyik oldalt csinálod. (akkor szép, ha egy oldalon egymás felé mutatnak a sarkok) Feszítsd a vásznat a keret oldalához, majd a hátuljához. Rögzítsd egy rajzszöggel.
Nyomd az ékeket a vágatokba úgy, ahogy itt látod és ütögesd be őket finoman egy kalapáccsal. Miután mind a nyolc a helyén van, üsd addig, amíg a vászon mindenhol egyenletesen feszes nem lesz. Óvatosan, nehogy megsérülj Te, vagy a festményed.
Mérd ki annak az oldalnak a középpontját, ami a festmény teteje lesz. Helyezd az akasztó közepét a ketet középpontjához, majd üsd be egy kalapáccsal. Kész is vagy!